Történések

2017. július 25-én délelőtt buszra szálltunk Hőgyészen és Kapolcsra utaztunk, ahol már évek óta a Művészetek Völgye fesztivál Muharay udvarában a mi közösségünk képviseli a bukovinai székelyek bemutatkozását. A 2 órás műsort követően, még éjjel visszaültünk a buszra, de nem haza indultunk, hanem egyenesen Kolozsvárra, majd Csíkrákosra, onnan pedig Bukovinába! Campulung városában került megrendezésre a Bukovinai Találkozások nemzetközi folklór fesztivál, ahol 3 napon keresztül menettáncunkkal és színpadi műsorainkkal képviseltük hazánkat egyedüli magyar csoportként. Ez egy nagyon jól sikerült 8 napos kis kirándulás volt.

2017. július 15-ére meghívást kaptunk Balatonszárszóra egy nemzetközi táncfesztiválra, ahol a szereplésünket összekötöttük egy kis közösségépítő balatoni szórakozással is.

2017. május 14-én Szentendrére a Skanzenbe látogathattunk, ahol a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Néptánc antológiáján a kiválóra minősített Regutázás koreográfiánkat mutathattuk be a színpadon.

2017. április 22-én megvalósult egyik legnagyobb álmunk: teljes tánckarunkkal képviselhettük a bukovinai székelységet az Országos Táncháztalálkozón, a budapesti Arénában több ezer néző előtt.

2017-ben szokásunkhoz hűen ismét megrendeztük a nagy sikerű Húsvétóló bálunkat.

2016-ban ezen kívül megfordultunk ismét Bonyhádon a “Bukovinai Találkozások” Nemzetközi folklór fesztiválján, valamint Nagykónyiban, Regölyben, és Sióagárdon is, a hőgyészi számos fellépésünk mellett.

2016. július 26-án ismét Kapolcsra utaztunk a Művészetek völgye fesztiválra, ahol a Muharay udvarban egész délutános programunkkal képviseltük a bukovinai székelységet.

2016. júliusában kétszer is Bátaszékre utaztunk táncolni. 09-én gyereknapok keretein belül, majd 16-án a Bukovinai Székelyek Országos Találkozóján műsoroztunk.

Ez utóbbin került sor a Sebestyén Ádám díjak átadására is, amelynek keretein belül az együttesi kategóriában a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége a Bokréta Néptánccsoportunkat ismerte el a Sebestyén Ádám díjjal.

2016. júniusában Hőgyészen egy jótékonysági fesztiválon, a Kárpátaljai rászorult magyaroknak szervezett gyűjtés keretein belül szórakoztattuk a közönséget.

2016. május 21-én, Százhalombattán a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Májusi tánc elnevezésű programján, a hagyományőrző együttesek országos antológiájára kaptunk meghívást, amelynek keretein belül az országos szövetség példamutató hagyományőrző tevékenységünk elismeréséül Muharay díjat adományozott együttesünknek!

2016. április 16-án, Dunapatajon, a hagyományőrző együttesek országos minősítő színpadán, Herczeg Gábor együttesvezető, Regutázás című koreográfiájával harmadszorra is kiváló minősítést kapott tánccsoportunk.

Ezután pár héten belül Hőgyészen hoztuk a kötelezőt, a Tánc világnapja és a Pünkösdi fesztivál apropóján.

2016. február 13-án, Szekszárdon a Székely-bál megnyitásával kezdtük meg éves szerepléseinket, majd következett az általunk rendszeresen megszervezett hőgyészi húsvéti bálozás.

2015. őszén ellátogattunk Regölybe a falunapra, majd Felsőnánán, Hőgyészen és Szakályban a szüreti fesztiválon szórakoztattuk a közönséget. Az évet Bátaszéken a Felvidék Néptánccsoport jubileumi műsorán zártuk.

2015. július 30-án ismét Kapolcs, Művészetek völgye fesztivál, 2 nap múlva pedig a Bukovinai Találkozások bonyhádi állomása következett.

2015. február 14-én a szekszárdi Székely bál megnyitójával kezdtük az évet.

Ezután Pálfán farsangoltunk, majd Géderlakon és Hőgyészen húsvétoltunk.

Tavasszal sűrű programunk volt. Hőgyészen Tánc világnapja, majd májusfa kitáncolás, majd Nagyszokoly, Szakcs, Tevel, Zomba, Szakály következett.

2014. október 11-én Kismányokon az országos Székely találkozón léptünk színpadra.

Ezt követően szinte hetente voltak fellépéseink: Regöly, Kéty, Gyönk, Izmény, Zomba, Hőgyész. Volt olyan 1 délután Várdombon, majd Gerjenben is részt vettünk a szüreti napokon.

2014. augusztus 01-én a Bonyhádi Művelődési Ház színpadán, a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklór fesztivál résztvevőiként táncoltunk egy nagyot.

2014. július 29-én Kapolcson a Művészetek völgye fesztiválon publikálhattuk bukovinai kultúránkat.

2014. júniusában kitáncoltuk Hőgyészen a május fát, majd a szekszárdi Béla téren is bemutatkoztunk.

2014. május 17-én Pécsre utaztunk a Májusi tánc (Muharay Szövetség Tavaszköszöntő Gálája) – Hagyományőrző együttesek országos antológiájára.

2014. áprilisában Hőgyészen a Húsvéti bál megnyitóját prezentáltuk 1 órás műsorban, majd a Tánc világnapja alkalmából álltunk ugyanitt színpadra.

2014. február 15-én ismét megnyitottuk a Szekszárdi székely-bált, majd 1 hét múlva Sombereken léptünk fel.

2013. szeptember 21-én Szekszárdon jártunk a Szüreti Napokon, majd 1 hét múlva Szakályba mentünk a szüreti fesztiválra, október 05-én pedig Hőgyészen táncoltunk ugyanezen apropóból.

2013. szeptember 14-én Tamásiban mutattuk be a bukovinai székelyek táncait.

2013. augusztus 19-én ünnepeltük meg 15 éves jubileumunkat egy nagyszabású, általunk rendezett hőgyészi Folklór Fesztivál keretein belül.

2013. július 29-én szerepelhettünk Kapolcson a Művészetek völgye Fesztiválon, majd augusztus 03-án következett ismét a bonyhádi “Bukovina találkozások” nemzetközi folklór fesztivál.

2013. április 27-én Zalaegerszegre utaztunk a Fazekas Fesztiválra, majd május 26-án a hagyományőrző együttesek országos néptánc antológiájára Pécsre.

2013 februárjában Bonyhádon táncházat, majd Szekszárdon szokásosan a Székely-bált nyitottuk meg műsorunkkal.

2012. december 15-én, ezúttal Zombán a Székely Kör év végi zárórendezvényén, színpadi keretek között mutattuk be az istensegítsi székelyek “serkenelését”. Majd Bonyhádon a Dűvő zenekar táncházában búcsúztattuk a 2012-es évet!

2012. november 17-én, szombaton, a Hőgyészi Székely Kör Bokréta Néptánccsoportja, Bonyhádon, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség által kiírt Hagyományőrző együttesek országos bemutató színpadán ismételten KIVÁLÓ minősítést kapott a szakmai zsűritől. A bemutatott “Legényavatás” című koreográfiát Herczeg Gábor, az együttes vezetője, és párja Herczeg-Magó Marianna készítették!

2012-ben a szokásos környékbeli fellépések, majd augusztus 04-én Bonyhádon a “Bukovinai Találkozások” nemzetközi folklór fesztivál következett, de szeptemberben felléptünk Kozármislenyben is.

2011. december 16-án ismét, a hagyománynak megfelelően, az utcákat járva, élőben “énekeltük” meg 2 táncoslányunkat, majd egy kisebb mulatsággal búcsúztattuk a 2011-es évet.

2011. december 10-én a bonyhádi Székely-kör megalakulásának 20. évfordulója alkalmából megrendezett jubileumi műsorban szerepelhettünk, és osztozhattunk örömükben.

2011. november 26-án, 15.00 órakor Hőgyészen az Iskola általunk használt “táncos-műhelyében” szerveztük meg a bukovinai székelyek Bácskába történő betelepítésének 70. évfordulója alkalmából videóvetítéssel egybekötött ünnepi műsorunkat.

2011. október 04-én buszra szálltunk és 3 napot eltöltöttünk Erdélyben, illetve felkerestük Bukovinában a régi székely falvakat. Istensegítsen meglátogattuk és “magyarszóra” bírtuk János bácsit. Utazásunk második felét az ukrajnai Csernovicben töltöttük, ahol részt vettünk egy nemzetközi folklórfesztiválon, és megfáradva október 11-én érkeztünk haza.

2011. október 01-én a vaskúti székely-búcsú alkalmából vettünk részt az ünnepi Szent-misén, majd táncainkkal teremtettünk jókedvet a meghívott több száz székely ebédjéhez.

2011. szeptember 17-én Szekszárdon menettánccal, majd pedig a Béla téren megrendezett színpadi műsorban bukovinai székely táncokkal szórakoztattuk a több ezres közönséget.

2011. augusztus 20-án Gyönkön, majd Hőgyészen színesítettük a nemzeti ünnep alkalmából szervezett műsort.

2011. augusztus 06-án ismét szerepelhettünk a Bonyhádon megrendezésre kerülő “Bukovinai Találkozások” nemzetközi folklórfesztiválon.

2011. július 30-án Kalocsára voltunk hivatalosak a csoportvezetőnk Herczeg Gábor és párja Magó Marianna esküvőjére, és az azt követő “hetedhétországraszóló” lakodalomra.

2011. július 06-tól ismét résztvettünk az immár 19. alkalommal megrendezett Duna Menti Folklórfesztiválon. Kalocsán vendégeskedtünk 5 napot és mutattuk be a bukovinai székelyek táncait a kalocsai közönségnek.

2011. júniusában kitáncoltuk Hőgyészen a májusfát, majd pedig Szakályban szinesítettük a Kaposmenti Fiatalok találkozóját.

2011. május végén az Alpok-Adria Fesztívál keretén belül ellátogathattunk Ausztriába, ahonnan kellemes élményekkel tértünk haza, és a CIOFF értékelésnél nagyon jó minősítéseket szereztünk.

2011. május 21-én Érsekcsanádon léptünk fel, a bátaszéki és csandái táncosokkal közösen megrendezett bál megnyító műsorban.

2011. május 08-án a Budai Várban táncolhattunk, a bukovinai székelyek Bácskai letelepedésének 70. évfordulójára rendezett megemlékezésen.

2011. április 24-én megrendeztük Hőgyészen a Húsvétolást, melynek keretén belül az 1 órás folkműsort követően egy hangulatos bál zajlott.

2011. február 12-én ismét mi nyitottuk meg táncainkkal a szekszárdi Székely-bált, majd február 19-én Aparhanton tettünk ugyanígy.

2010. december 18-án ismét Hőgyész utcáira vonultunk, és a “Serkenelés” bukovinai székely népszokással megénekeltük táncos lányainkat, majd a karácsonyi műsor keretében színpadra álltunk, a fellépést pedig a szokásos évzáró bulink követte.

2010. november 13-án Hőgyészen “Jótékonysági műsorban” járultunk hozzá a kolontári iszapkárosultak megsegítéséhez.

2010. október 16-a lett csoportunk legnagyobb napja ugyanis ezen a napon a pécsváradi “Leányvásár” keretében megrendezésre kerülő Hagyományőrző együttesek Országos Minősítő versenyén, a tánccsoport vezetője, Herczeg Gábor által készített “Iszom a bort, s ölelem a babámot…” című koreográfiával KIVÁLÓ minősítést kaptunk a szakmai zsűritől.

2010. szeptembere fellépések tömkelegét hozta csoportunknak. Megfordultunk Felsőnánán a “megye-közepe napján”, Tevelen a “Galuska-fesztiválon”, a hőgyészi “Szarvasgomba fesztiválon”, a závodi “Forgó-fesztiválon”, a csátaljai “Istensegítsi-búcsún” és a szakályi szüreti napokon is.

2010. augusztus 07-én a XXI. Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklór Fesztivál Bonyhádi állomásán vehettünk részt a felvonulásban, majd léphettünk színpadra. Másnap pedig a lengyel delegációt Hőgyészen láttuk vendégül, akik nagyon jól érezték magukat közöttünk.

2010. június utolsó hetében a Duna-menti Folklórfesztivál uszódi és kalocsai állomásán mutathattuk be a bukovinai székelyek táncait.

2010. június elején 8 napot vendégeskedtünk a lengyelországi Jastrowie-ban, ahol a lengyel közönség nagy szeretettel fogadott bennünket.

2010. február 13-án ismét megnyitottuk Szekszárdon a Székely-bált.

2009. december 19-én – immár másodjára – elevenítették fel táncosaink a “Serkenelős”, azaz a “leányok megéneklése” székely karácsonyi népszokást. A hagyományos falubejárást követően a Hőgyészi Művelődési Ház színpadán – a karácsonyi műsor keretében – a közönség egy valódi leánykérésnek lehetett szemtanúja. A jó hangulatú napot táncmulatság zárta, melynek otthont adott Sziliék borozója.

2009. szeptember 12-én Hőgyész nagyközség polgármestere, a Hőgyészi szarvasgomba napok zárónapján, Hőgyészért Emlékéremben részesítette tánccsoportunkat

2009. augusztus 28-31. között a Hőgyészi Székely Kör Bokréta Néptánccsoportja egy négy napos meghívásnak tett eleget Szlovákiában. A Turcianske Teplice (Stubnyafürdő) városában megrendezendő – Bukovinai Találkozások elnevezésű – nemzetközi folklórfesztiválon bukovinai, szatmári és mezőségi táncokkal kápráztattuk el a szlovák közönséget. A fesztivál gálaműsorán táncosainkkal karöltve egy helybéli szlovák táncoslány is színpadra lépett.

2009. augusztus 02-án – ahogy már hagyományosan minden évben – ismét részt vettünk a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztiválon, Bonyhádon.

2009. július közepén tánccsoportunk első ízben képviselte a Hőgyészi Székely Kört a már XVII. alkalommal megrendezett Duna-menti Folklórfesztivál kalocsai állomásán.

2009. június 20-án a Bokréta Néptánccsoport “Tűzről pattant népek mulatsága” címmel kistérségi táncfesztivált rendezett, mely szorosan kapcsolódott az I. Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztiválhoz.

2008. évben is eleget tettünk a környék rendezvényein való meghívásnak. Jártunk Szekszárdon, Kétyen, Zombán, Szakályban, Felsonánán, Tamásiban.

2008.december 25-én a Tolnatáj Tv karácsonyi musorának keretein belül 5 perces összeállítást vetítettek a “Serkenelős” előadásunkból.

2008. december 13-án a “Serkenelős”, azaz a lányok megéneklése székely karácsonyi hagyományt vittuk utcára. A jó hangulatú délutánt táncház zárta.

2008. október 4-én megrendezésre került a Hőgyészi Székely Kör és Bokréta tánccsoport 10 éves jubileumi rendezvénye. A 10 év munkáját táncokkal mutattuk be, és velünk együtt ünnepeltek a meghívott csoportok is. A rendezvényt vacsora, és az azt követő bál zárta.

2008. augusztus első hétvégéjén került megrendezésre a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivál. Kétyen és Bonyhádon színesítettük fellépésünkkel a műsort.

2008. júliusában Hőgyészen tartottuk 4 napos tánctáborunkat. Lehetőség nyílt az új tagok felzárkóztatására és az új koreográfiák elsajátítására.

2008. június 20-án a Teveli Fiatalok Egyesülete, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége és Tevel Község Önkormányzata közös szervezésében Tevelen került megrendezésre a XI. Bukovinai Székely Találkozó és Lakodalom. A közel ezer viseletbe öltözött közreműködővel zajló rendezvényen hagyományos székely lakodalmas népszokást mutattak be, melyen csoportunk is aktív résztvevő volt.

2008.07.05-én 5 párral képviseltük csoportunkat a Csíksomlyón megrendezett “Ezer székely leány napján”. Nagy megtiszteltetés volt számunkra a csíksomlyói nyereg nagyszínpadán fellépni.

2008-ban 9 új taggal bővült a tánccsoport

Székely kaput állítottunk a faluban, a Gróf Apponyi Kastélyszállóval szemben, a Mentőállomás előtt. A pihenni vágyókat faragott kispad várja mellette. Figyelmébe ajánlom mindenkinek a kapu feliratait – megszívlelendő.

A régi mozi helyiségét használatra megkapta a csoport. Jelenleg a felújítás módját keressük, ebben a Hőgyészi Önkormányzat pozitív hozzáállása a döntő.

“Székely-Sziget” elnevezéssel a Művelődési Házban székely tárgyi gyűjteményt hoztunk létre, amely megtekinthető előzetes időpont egyeztetéssel és a rendezvények alkalmával: Csögleiné Ibolya: 06-30/67-87-420.

Országos “Sebestyén Ádám székely Mesemondó verseny” 2003-ban került Hőgyészen megrendezésre neves zsűri és tehetséges mesemondók közreműködésével.

 

Rendszeres rendezvényeink:

  • Játszóházak karácsony, húsvét előtt:
    • ki mit csinál, haza viheti: gyöngyfűzés, agyagozás, gyertyaöntés…
  • Kiállítások
  • Műsoros est a legfrissebb táncokból
  • Hajnalig tartó vidám mulatság, bál
  • Tánctáborok – nyáron