Rólunk

“A Hőgyészi Székely Kör a népszokások, hagyományok, kultúrák egymás mellett élését és megismerését, valamint megismertetését kívánja elősegíteni az által, hogy kulturális örökségének megóvása érdekében feltárja és bemutatja a Hőgyészen élő székelyek származási helyének szokásait, tárgyi, nyelvi és zenei emlékeit.”

A Hőgyészi Székely Kör 1998. február 28-án alakult, létrejöttének célja a településen élő székely családok összetartása, valamint annak tudatosítása, hogy a lakosság egy meghatározó arányát e nemzetiség teszi ki. Az egyesület 56 taggal alakult meg.

Az egyesület a hagyományainak ápolására létrehozott egy néptánccsoportot, mely a környező települések, nagyobb városok rendezvényein képviseli Hőgyész székely lakosságát.

A csoport nagy részét környékbeliek alkotják.

A Bonyhádon minden évben megrendezésre kerülő Bukovinai Találkozások fesztiválon mindig részt veszünk. Itt a magyar közönség nem csak a környékbeli bukovinai székely hagyományokat őrző csoportokat ismerheti meg, hanem a szomszédos országokból érkező szlovák, ukrán, lengyel és román csoportok kultúrájába is betekintést nyerhet. E rendezvény keretében jutottunk el 2003-ban és 2010-ben Lengyelországba, majd 2004-ben és 2017-ben Romániába, 2009-ben Szlovákiába, majd 2011-ben Ukrajnába is, ahol egyedüli magyar tánccsoportként képviselhettük hazánkat. Romániában többször is felkerestük a Bukovinában található öt falvat, ahonnan őseink származnak.

2008. júliusában a tánccsoport részt vett az Ezer Székely Leány rendezvényen Csíksomlyón, ahol a szereplők a bukovinai táncokból készült legújabb összeállítást adták elő. Több kísérő jelezte az utazás után, hogy szívesen gyarapítanák a hagyományőrzők létszámát. 2011-ben eljutottunk Ausztriába, az Alpok-Adria Fesztiválra is.

Említést kell tenni a hazai rendezvényeken való szereplésről is, hiszen Tolna megyén kívül Baranya megye több településén is megfordultunk már, említést téve Pécsről, ahol népdalversenyen egyedüli tánccsoportként léptünk színpadra, valamint a mohácsi Busójáráson való részvételünk arra ösztönözte a helyi lakosságot, hogy bukovinai székely tánccsoportot alapítsanak. Budapesten a Lánchíd lábánál egy órás műsor keretén belül ismerkedhettek meg az érdeklődők hagyományainkkal, de többször felléptünk már a Budai várban is.

Az ország szinte minden pontján megfordultunk már, hogy a nagyközönséggel megismertessük őseink kultúráját – így pl. többször Kalocsán a Duna-menti Folklór Fesztiválon, Szekszárdon a Bor-napokon, Zalaegerszegen a Fazekas Fesztiválon, Kapolcson a Művészetek völgyében – ha csak a jelentősebbeket akarjuk említeni.

A bukovinai székely kultúrán kívül más tájegységek táncrendjeivel is megismerkedhettünk, ilyen területek például: Mezőség, Szék, Moldva, Székelyföld, Kalotaszeg, Szatmár, Felvidék, Dél-Alföld, Sárköz, Somogy, Kalocsa-vidék. Többször előfordul azonban, hogy a rendezvények jellege miatt nem adhatjuk elő az újonnan elsajátított lépéseket, hanem a csoport nevéhez és identitásához hűen, bukovinai székely tánccal mutatkozunk be a nézőknek. E fellépések alkalmával a közönség betekintést nyerhet a bukovinai székelyek mindennapjaiba, hiszen a kulturális műsorokon bemutatjuk egyes ünnepekre vonatkozó népszokásainkat is. Ezen népszokások egy részét Kosnás Árpád táncoktató, Herczeg Gábor együttesvezető és a HSZK tagjai gyűjtötték és dolgozták fel. Ilyen a “Serkenelős” – karácsonyi népszokás, a “Húshagyati”, a “Házszentelő”, “Jánosnapi köszöntő”, “Legényavatás”, a “Cibényi történet” és a Regrutázás is.

Saját feldolgozásban állítottuk színpadra a “Székely lakodalmast” is.

2010. október 16-án a pécsváradi “Leányvásár” keretében megrendezésre kerülő Hagyományőrző Együttesek Országos Minősítő versenyén, a tánccsoport vezetője, Herczeg Gábor által készített “Iszom a bort, s ölelem a babámot…” című koreográfiával KIVÁLÓ minősítést kaptunk a szakmai zsűritől.

Az együttes felkészültségét, és a műhelyben folyó, jól működő szakmai munkát misem bizonyítja jobban, mint hogy a Hőgyészi Székely Kör Bokréta Néptánccsoportja, 2012. november 17-én, szombaton, Bonyhádon, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség által kiírt Hagyományőrző együttesek országos bemutató színpadán és minősítésén ismételten KIVÁLÓ minősítést kapott a szakmai zsűritől. A bemutatott “Legényavatás” című koreográfiát Herczeg Gábor, az együttes vezetője, és párja Herczeg-Magó Marianna készítették!

A 2016-os év – az eltelt évek kitartó és lelkiismeretes munkájának gyümölcseként – elismerések sokaságát hozta együttesünknek.

2016. április 16-án, Dunapatajon, a hagyományőrző együttesek országos minősítő színpadán, Herczeg Gábor Regutázás című koreográfiájával már harmadszorra szereztünk kiváló minősítést.

Még ebben az évben Százhalombattán, 2016. május 16-án, a hagyományőrzős együttesek országos antológiáján a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Muharay díjjal jutalmazta példamutató hagyományőrző tevékenységünket.

2016. július 16-án, a Bukovinai Székelyek Országos Találkozóján Bátaszéken, került sor a két évente átadásra kerülő Sebestyén Ádám díjak kiosztására. Az együttesi kategóriában a Bokréta Néptánccsoportunk kapta a Sebestyén Ádám díjat, mellyel a Szövetség elismerte az ősi bukovinai kultúra őrzése és ápolása terén folytatott kiemelkedő munkásságunkat.